ALARM SİSTEMİ
Alarm Sistemi nedir ? Alarm sistemi nerelerde ve nasıl kullanılır?
Alarm sistemi, hırsızlık, gasp, soygun, tehdit, haneye tecavüz, yangın, sağlık sorunu gibi durumlarda başkalarını sizin imdadınıza çağıran elektronik çözüm paketidir. Ev veya işyerinizin konumuna, isteklerinize, içerideki yaşama tarzınıza ve bütçenize uygun olarak, tamamen size özel seçilmiş elektronik parçaların birbirleriyle entegre edilmesiyle oluşur. istenmeyen durumu algılar ve alarm verir. Alarm verdiği zaman sirenle, ışıkla, otomatik telefon bağlantısıyla çevreye ve gerekli yerlere haber verir. istenmeyen durumu; açılmaması gereken bir kapı veya pencerenin açılması, evde bir canlının hareket etmesi, cam kırılma sesinin çıkması gibi hallerin oluşmasıyla anlar. içerideki hareket ve yaşam tarzınıza bağlı olarak hangi bölümü ne zaman koruyacağınıza kendiniz karar verirsiniz ve alarm sisteminizi istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Kurma ve kapama işlemleri bir şifrenin tuşlanarak girilmesi veya özel bir uzaktan kumandası ile gerçekleşir.
CCTV kapalı devre kamera sistemi nedir?
CCTV: İngilizce “Closed Circuit Television”
“Kapalı Devre Televizyon Sistemi” kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulmuş teknik bir terimdir. Günümüzde CCTV sistemi denilince kapalı devre kamera sistemi akla gelmektedir.
Klasik televizyon sisteminde görüntü ve ses sinyali bir merkezden pek çok kişiye açık olarak gönderilir. Kişiler alıcıları vasıtasıyla ( televizyon anteni – uydu alıcı – karasal alıcı, internet tv vb ) bu sinyalleri alır görüntüleri uzaktan izler sesleri dinler.
CCTV sistemi ise genellikle lokal bir alanda, sadece ilgili kişilere görüntü ve ses izleme yetkisine izin veren sistemdir. Daha çok güvenlik nedeniyle uygulanır. CCTV sistemleri yakın zamanda eğitim amacıyla da sık kullanılmaya başlanılmıştır.
CCTV SİSTEMİ UYGULAMA ALANLARI CCTV sistemleri görüntü ve ses kaydı, uzaktan izleme, kayıtları oynatma ihtiyacı duyulan her yerde kullanılabilir. Uygulama alanı olarak en basit anlamıyla bir evde dadı izleme bebek kontrolundan, daha geniş uygulama alanı olarak bir şehrin tamamının güvenlik kameraları ile izlenmesi örnek gösterilebilir.
Konunun 4 ana bileşeni vardır:
- Görüntü sinyalinin alınması : CCTV güvenlik kameraları
- Sinyalin taşınması: Video sinyalinin kameradan kayıt cihazına kadar taşınması. Kamera – kayıt cihazı arası sinyal taşıma işlemi cctv kablo, koaksiyel kablo, fiber optik kablo, kablosuz alıcı verici üniteler veya link sistemi ile yapılabilir.
- Kayıt ve izleme ünitesi: Kamera görüntüleri ihtiyaca uygun şekilde
- Sadece izleme yapılabilir: swich (kamera seçici – tek kamera izleme / seçilen kamerayı izleme), quad (dörtlü izleme veya sekizli izleme), multiplexer (dokuzlu veya on altılı izleme)
- Bilgisayar tabanlı kayıt cihazı ile kaydetme – izleme – uzaktan izleme – kayıtları oynatma
- Stand alone dijital kayıt cihazı ile kaydetme – izleme – uzaktan izleme – kayıtları oynatma
- Görüntüleri uzaktan izleme için görüntü transfer sistemi: Yerel ağ veya internet, link sistemi veya fiber kablo
Aşağıda kamera sistemlerinin belli başlı uygulama alanları listelenmiştir.
- Köprüler, yollar, cadde ve sokaklar ile kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek, güvenlik
- Ev, ofis, depo, atölye, fabrika vb yerlerde hırsızlık veya kötü niyetli kişilerin tespiti
- Toplu yaşam ve alışveriş alanlarında çok yüksek caydırıcı özelliği
- Üretim ve diğer çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme
- Yöneticilerin bulunduğu yerden işyerleri, fabrika ve atolyede çalışanlarını izleyebilme denetleyebilme uygulaması
- Konferans salonu, tiyatrolar, stadyumlar gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlamak
- Otobüs, tren, gemi, uçak vb taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak.
- Okul ünivesite kampüs kreş anaokulu vb eğitim mekanlarında güvenlik sistemi
- Ev villa apartman güvenliği
- Askeri tesisler limanlar havalanı kamera sistemleri